söndag 14 april 2019

Min förmögenhetsutveckling

När det kommer till dokumenteringen av min egna ekonomiska framgång, så har jag vart lite osäker på huruvida jag ska redovisa den i absoluta termer. Dvs om jag ska skriva exakt vad förmögenheten ligger på just nu eller inte. Jag har än så länge inte bestämt mig, så därför postar jag denna bilden som enbart demonstrerar hur min förmögenhet har växt. 


De grönmarkerade talen representerar fördubblingar. Lite kommentarer kring utvecklingen:
2011-2013 så gjorde jag lite småaffärer i några aktier, jag satt på Berkshire, Wallenstam, Nestlé, H&M m.m. Inför 2013 så sålde jag av det för att ha pengar till ett lägenhetsköp, och då köpte jag och min kamrat en lägenhet, där vi hyrde ut ett rum (skattefria intäkter, så det fungerar i Norge när man bor i minst 50% av fastigheten). Det är hittills min bästa investering. Jag kommer eventuellt att gå in mer noggrant på dom ekonomiska aspekterna kring det i ett framtida inlägg.

I slutet av 2016 så sålde vi lägenheten, och 2017-nu, så gick jag ned grymt mycket i arbetstid för att fokusera mer på studierna. Jag ska eventuellt börja jobba fulltid igen nu snart (och skära ned på studietakten), vilket förhoppningsvis kommer att öka på tillväxttakten, förutsatt att det inte kommer en krasch på börsen. Dock är jag mycket likvid (ca 70%) just nu, så min förmögenhet kommer inte att sjunka lika mycket som marknaden. Fortsätter denna uppgång att ticka på ett bra tag till så kommer min förmögenhet heller inte att öka i samma takt som börsen. Så jag hoppas ju på en kraftig nedgång, snart!

Jag vet att man inte ska försöka timea marknaden, men för mig handlar det inte om det (jag pungar in ca 4-5 tkr/mnd i de fonderna som jag skrivit om), utan om att aktierna på mina bevakningslistor inte är underprisade. Jag har som mål att mitt fondinnehav inte ska övergå 10% av min totala förmögenhet (just nu ligger det på 7,6%), så därför går således inte mer till det automatiska fondsparandet. Därför förblir även likviditetsandel ganska hög tills flera innehav går ned i pris.








måndag 1 april 2019

Vad jag rekomenderar folk att månadsspara i



För småsparare som inte har viljan, orken eller tiden att undersöka/analysera företags (enskilda aktiers) räkenskaper, så rekommenderar jag (och generellt sett insatta och pålitliga investorer så som Buffet och Munger m.m.) att man köper breda och billiga indexfonder. Det är fonder, som äger aktier i tex dom x största bolagen på en viss marknad. Dvs om man inte ägnar sig åt företagsanalys på bla räkenskapsnivå, så bör man inte köpa enskilda aktier. Detta säger jag för att skydda er, det är nämligen oftast genom att man köper för dyrt, och sen säljer när det faller, som dom flesta småsparare förlorar en del av sina hårt arbetade sparpengar. Genom bla god företagsanalys, så reducerar man risken med att köpa för dyrt, därför rekommenderas enbart fonder för folk som inte ägnar sig åt företagsanalys.

"Risk comes from not knowing what you're doing" - Warren Buffett.

Detta är vad jag rekommenderar, och vad jag själv har en viss procent av mitt kontinuerliga investerande i just nu, när jag inte undersöker enskilda bolag i den grad jag kommer till att göra snart. Jag kommer även att fortsätta detta månadssparande när jag börjar investera ordentligt i enskilda aktier, om än i mindre summor, men ambitionen är att fonder ska bestå av 10% av den totala förmögenheten. De 4 gratisfonderna som Nordnet har:
Superfonden-
-Norge (Superfondet Norge),
-Sverige,
-Finland (Superrahasto Soumi) och
-Danmark.
Ha 50% av månadssparandet i det.

Resterande 50% lägger du i ett automatiskt ETF-månadssparande som Nordnet har, som är courtagefritt vid automatiskt månadssparande (inte sälj dock, men när du ska ta ut pengarna är det troligtvis gratis ändå om du har lång sparhorisont). Där delar du upp det i 4 olika ETFer:
-En emerging markets-ETF (BlackRock iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD (Acc)),
-en Kina-ETF (Xtrackers FTSE China 50 UCITS ETF (XX25)),
-en Global-ETF (Xtrackers MSCI World UCITS ETF 1C) och
-en Utvecklade marknader Stilla havet-ETF (BlackRock iShares Core MSCI Pacific ex-Japan UCITS ETF USD (ACC)).
Kör du på samma som mig så hamnar du på låga 0,29% i avgifter, vilket är väldigt bra för den exponeringen man får. Det gäller alltså bara för ETFerna, avgiften för det totala sparandet torde bli hälften, 0,145% i avgifter.

Jag rekommenderar att man kanske rebalanserar/justerar innehaven nån gång i kvartalet/halvåret så att innehaven eftersträvas att hålla samma nivå. Detta kan göras väldigt enkelt hos Nordnet, genom att man bara ändrar procentfördelningen på månadssparandet, så att dom fonderna som gått bättre får en lite lägre andel av månadssparandet. Men om detta skulle hindra dig från att spara öht, så förespråkar jag att du hoppar detta steget. Det är viktigare att du sparar öht, än att du sparar och rebalanserar.

Läs gärna igenom vad för länder dessa fonder investerar i, den infon finner du på Nordnet när du söker på dom ETFerna. På detta sättet får du riktigt bra spridning och exponering gentemot marknader med goda framtidsutsikter. Och kom alltid ihåg att börsen kommer att gå både upp och ned, krascha och booma, det är din största utmaning att klara av att iskallt följa med på alla dess rörelser och inte paniksälja! Blir du med utan vidare paniksälj år efter år (10-40 år) så kommer du med största sannolikhet att ha tjänat rikligt med pengar på ditt månadsparande :)! Ha alltid ett väldigt långsiktigt tänk med ditt börssparande, var tålmodig, även vid krascher! Investera inte i rena aktiefonder om du inte kan se ditt innehav sjunka med 70-80% utan att sälja av, sannolikheten för att det kan ske nån gång under din långsiktiga sparhorisont är inte obefintlig!

"The stockmarket is designed to transfer money from the impatient to the patient" - Warren Buffett.

tisdag 19 februari 2019

Kapitalets fördelning just nu

Jag ligger sanslöst och pinsamt likvid just. Om man enbart såg min kapitalöversikt så kunde man trott att jag var en fullständig marknadspessimist (typ 9 på en 10-gradig skala), vilket inte stämmer. Jag befinner mig nog snarare på 7. Orsaken att jag är så likvid är för att jag inte fått kommit in i marknaden ordentligt sen vi sålde lägenheten. Jag har haft lite mer i Novo Nordisk, som sålts med vinst, och en del i H&M som också såldes av nyligen. Samt en del amerikanska aktier som såldes av med vinst förra året.

Jag har inte efterforskat företag i den utsträckning som jag behöver göra för att gå all in. Vilket också passar i och med att jag befinner mig på en 7a på ovannämnda skala. Dvs jag är av den uppfattningen att det kommer komma en krasch ganska snart (inom 2 år tänker jag). Men det är inte så att jag sitter och väntar specifikt på den kraschen för att köpa, utan jag har min bevakningslista som jag följer i väntan på att innehav där får en signifikant dipp. Inget av mina innehav där har fått nån särskilt attraktiv värdering. Jag kommer gå igenom denna bevakningslistan mer noggrant också.

En översikt över fonderna kan ni finna här: Vad jag rekommenderar folk att månadsspara i.


                                             

fredag 15 februari 2019

Skatteffektivitet och de 3 Norska kontotyperna.

God afton!

Jag har under en lång tid haft alla investeringar helt utspritt på olika konton, i både Norge och Sverige. Nu börjar jag få samlat investeringarna på min norska Nordnet. Orsaken är av praktiska skäl (det är mycket enklare med rapportering då jag skattar på kapitalinkomsterna där) och skattemässiga skäl, som jag kommer gå in på mer snart i kommande inlägg (Norge har en kontotyp som är riktigt skattefördelaktigt för mig och mitt ekonomiska mål)... Jag kommer snart att göra en uppdatering på innehav, det har skett några förändringar.

På norska Nordnet (och i Norge så vitt jag vet) så har de i huvudsak 3 typer av möjliga depåer:

1. Aksje- og fondskonto: Detta är som en vanlig aktie- och fonddepå.

2. Investeringskonto Zero (Unit Link): Detta kallar dom även för en kapitalförsäkring (vilket det också är i den mån att det är en försäkring på samma sätt som i Sverige, och att du då inte äger aktierna själv), men det fungerar annorlunda jämfört med den svenska modellen. Den signifikanta skillnaden är att här skattar man enbart på det man tar ut som är vinst (dvs inte på insatta medel). Ja, du betalar noll skatt så länge inga vinstmedel tas ut ur kontot... Vilket gör att din ränta-på-ränta-effekt blir signifikant mycket större än hos en svensk kapitalförsäkring/ISK! Dessutom så kommer man ju antagligen att spara en god del (insatta medel) på kontot, som man får ta ut helt skattefritt när man nu börjar ta ut vinstmedel.

3. Aksjesparekonto (ASK): Fungerar som en ISK, dvs du äger dina aktier själv. Men här fungerar skattesystemet på samma sätt som ovan. Dvs supergynnsamt! Jämfört med de svenska mer skattegynsamma (än vanlig depå) så är detta är ännu bättre, det går ännu snabbare att bygga upp sitt frihetskapita, och man kan dessutom till en början ta ut skattefritt av sina insatta medel :)! Du får dessutom avdrag för förluster (som på en vanlig depå), både på ASK och kapitalförsäkringen!

En sak som är negativt är att man inte kan handla med valutakonton på något av de skatteeffektiva kontona. Det var ett tag prat om att man skulle införa valutakonto på ASK'en, men det ser ut att ha lagts på definitiv is så länge. På ASK'en kan man inte handla aktier utanför EU/EES, men det kan man på kapitalförsäkringen.

Mitt upplägg blir då att jag handlar alla aktier innanför EU/EES på ASK'en, och alla aktier utanför EU/EES på kapitalförsäkringen. Orsaken till att jag inte nämner skattesatsen vid uttag är för att jag inte kommer att börja ta ut pengar från kontona förrän om kanske minimum 7 år, och då kan ju skatten vara något annat. Men den ligger just nu på mellan 30-32%.

Jag ska försöka att satsa mer på bloggandet. Jag vill vara med och bidra till ökad insikt i privatekonomiska möjligheter.

Värdefilosofen önskar alla en god helg :).