fredag 1 april 2011

Det sträcker sig djupare.

Det här med trosföreställningar/beliefs sträcker sig djupare än vad vi tänker på. PLACEBO! Att vi kan tro oss friska är ju helt befängt... Eller? Det är i alla fall empiriskt bevisat. Det är vedertaget och fungerar. Vårt imunsystem påverkas av våra trosföreställningar.

Våra trosföreställningar är till för att skydda oss ifrån smärta och leda oss till njutning. Dom är skapade av generaliseringar dragna av våra referenser till händelser i vårt liv. Det som ger våra trosföreställningar näring är alltså generaliseringar som vi gör om det som händer oss.
Ta t.ex. detta scenario: Tänk dig att du ska cykla till affären med en lånad cykel. Du har aldrig sett denna cykel men ändå tar det dig bara nån sekund innan du har kommit flera meter. Efter ytterligare nån sekund så vet du om det är fotbroms eller handbroms och vilken som är fram eller bak. Du tror att om du utför dessa manövrar på detta sätt så kommer det du vill att ske.

Din erfarenhet av cyklar har gett dig tillräckligt mycket referenser för att du ska känna dig säker på att göra det du gör. Utan att känna dig säker på detta så skulle du inte göra det. Dessa generaliseringar förenklar vår vardag, men dom kan även överförenkla den och skapa begränsande trosuppfattningar. Som min trosuppfattning om att jag hade svårare att lära mig matematik än andra, vilket visade sig vara fel.

Poängen med detta är att inse att våra trosföreställningar (något vi tror helt enkelt) är generaliseringar, baserade på Tolkningar av det som gett oss smärta eller njutning. Vilket många gånger kan slå fel. Våga misslyckas, misslyckande är inte lika med smärta. Anta denna trosuppfattningen: Det finns inga misslyckanden, bara resultat. Frågan är hur du kan använda det resultatet till att göra något av det.

"Beliefs have the power to create and the power to destroy" - Anthony Robbins

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar